HTML

Így Jártunk Blog

Mi így jártunk, most itt vagyunk. Te hogy jártál? Oszd meg velünk az ellenkező nemmel kapcsolatos tapasztalataidat, vagy épp kérj tanácsot, mi segítünk. Vagy így, vagy úgy! Vagy csak jót nevetünk, de nem csak rajtad, magunkon is.
Levelet ide várunk: igyjartunkblog@gmail.com

Mi IJnk, ki vagy a blogoszférában, jegyeztessék meg a te URLed, jöjjön el a te autoposztered, legyen meg a te elsőzésed, mint a gépen, úgy a telón is! Mindennapi pináját add meg Dövannak ma, és bocsásd meg Jokkának az MNKzást, miképpen a kislánynak is megbocsátják a "transzformációkat"! És ne vígy minket a kényelmi állandóba, de szabadíts meg minket a Coelhótól! Mert tiéd az oldalsáv, a tartalom és a sávszél mindörökké. Úgy legyen.

Friss topikok

Instant Coelho



Az ÍJ szépsége bölcs haraggal támad.

Így Járós Extrák

Szűrés engedélyezése

2013.10.24. 12:30

Így Jártunk Angliában

Ahogy arra számíthattatok, Niobe elküldte Angliai kalandjaik eddigi történetét. Természetesen amint érkezik folytatás, azt is közreadjuk. Kellemes olvasást!

Lakhelyváltás. Munkahelyváltás. Ezek a változások több-kevesebb alkalommal előfordulnak életünkben, de amikor egyszerre következnek be, és még országot is váltunk, hirtelen sok dolog zúdul egyszerre a nyakunkba.

3 ember határozta el magát, hogy felveszi a kesztyűt és ringbe száll, megküzd a változásokkal. Apa, Tesó, és jómagam.

A "csődbe ment" indiai kísérlet folyamán felmondtuk addigi munkánkat, és nem szerettük volna az addig összeszedett anyagiakat veszni hagyni, így befektettünk: némi nézelődés és tanakodás után összecuccoltunk, és átjöttünk Angliába.

Miért ide?

Apa és én beszéljük a nyelvet, Tesó nagyon kezdő, de neki otthon nem lett volna hova mennie - a munkahely otthagyása számára magával vonta az otthona feladását is. Amúgy is általunk volt az új munka ígérete, és még ha nem kéne felelősnek éreznünk magunkat, hogy velünk együtt hoppon maradt, akkor is... az összetartás megvolt, és meg is maradt.

Tehát kijöttünk, a szállással szerencsénk volt, azt még otthonról tudtunk foglalni. Nem szándékoztunk sok időt itt tölteni, de mint kiderült, van lehetőség hosszú távra bérelni szobát, az ár megfizethető, így maradtunk. A következő hetekben vártuk a csodát, közben intéztük, amit kellett - helyi adó és TB szám, bankszámla, minden hasonló finomság :) -, és amikor véglegesen falakba ütköztünk a "segítséggel, amit annyira ígértek itt is", útra keltünk megtalálni magunknak a megélhetést. Sikerült, így elkezdhettünk dolgozni, beilleszkedni.

A város, ahol élünk, nagyváros, rendkívül színes lakossággal: mindennapos látvány a fejkendős muzulmán, a fekete, a keleti népek gyermekei. A hangulat jókedvű, s bár mint valamelyik nap megjegyeztem, az angoloknak nincs nagyon élőben humorérzéke, azért a többi néppel igenis sikerül vidám kapcsolatot kiépíteni. Jó, némely helyivel is :) A segítőkészség szintjén szerencsére elég magasan állnak itt, az emberek is inkább derűsek, mint mogorvák.

Ami igazán nehéz feladat volt, az egy állandó és teljes munkaidős állás megtalálása. Részmunkaidőből itt Dunát lehet rekeszteni, még ha kevéssé is (de azért alapfokon) beszéled a nyelvet, nagyon könnyen tudsz találni ilyet. A teljes munkaidő kihívás. Sok cég ugyanis közvetítőkön keresztül szerzi be az embereit, és sok közvetítő, hogy mondjam... kicsit alibi munkát végez. Tehát mosolyogva regisztrál, biztosít, mennyi szuper munkát tud majd szerezni neked, majd 5 percen belül el is felejt. Esélyed akkor van így, ha nagyon speciális területen mozogsz, avagy helyi képesítéssel rendelkezel. Frissen érkezetteknek általában ilyenjük nincs, így ritkábban kapnak esélyt. Ha azt látják, elszánt és határozott vagy, ráadásul jól beszéled a nyelvet, akkor talán-talán... :)

Lehetetlen nincs, én azt mondom, de egy jó adag szerencse mindenképpen kell. A kapcsolati rendszert (sógor-koma-haver majd betol valahová) felejtsd el, az itt nem megy. Annyiból igen, hogy jelzik létezésedet a kiszemelt cég felé, de a felvételin neked magadnak kell megállnod a helyed.

Az időjárás fele olyan rossz sincs, mint amilyen rémmeséket meséltek előtte. Az idő enyhe, kellemes, hetente 1-2x esik az eső, az is inkább szemerkélés. Az ősz beköszöntével az eső mindennapossá válik, de az enyheség megmarad - kitart egészen tavaszig. Télen is elviselhető, nulla fok körüli levegőhőmérséklettel lehet számolni. Hideget nem szeretőknek remek :)

Ez az első három hónap leginkább a megkapaszkodásról szólt számunkra. Sok tapasztalatot szereztünk, és most már talán tudunk tanácsot adni másoknak, mire figyeljenek, ha ide szándékoznak költözni. Tesót hamarosan szárnyai alá veszi egy tanár, és bizony meg kell tanulnia a nyelvi alapokat, hogy el tudjon ő is indulni az itteni munkavállalás rögös útján. Bízom benne, hogy a következő beszámolóban már az ő sikereiről is írhatok :)

Addig is boldog Mindenszentek napját (azt itt nagyon majmolják), kellemes késő őszt mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyjartunk.blog.hu/api/trackback/id/tr955592903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Αphelion 2013.10.24. 12:47:11

A tellel gondolom meg nincs konkret tapasztalatod? :P Kivancsi vagyok majd ha lesz is ugyanigy fogsz e beszelni :P

mütyür 2013.10.24. 12:50:54

:))))

részleteket! :))))

mütyür 2013.10.24. 12:52:21

@Aphelion 2013: írország alapján az enyhe idő is lehet rosszérzés. a páratartalom miatt, na meg folyton fújt a hideg szél... persze lehet csak kifogtam :)

Αphelion 2013.10.24. 12:54:37

@mütyür: Londonban a folyoparton is ugyanez volt, nekem szemely szerint sokkal elviselhetobb az itthoni minusz 5 fok mint az ottani +5...

Kytia 2013.10.24. 13:06:31

Tyhűűű, ez teccik. Egész kedvet kap az ember a kivándorláshoz.

Namely 2013.10.24. 13:22:04

Ez jó, és ha van valakinek thaiföldi kalandja, az se tartsa vissza.... ;D

mütyür 2013.10.24. 13:25:41

@Aphelion 2013: hát én sem bántam meg, hogy március közepén télikabátot vittem :) a nyirkosság nem volt teccő :(

plantingC4 2013.10.24. 16:54:06

Jeee, tök izgi ez, várom a folytatást ! :D

Father Justice 2013.10.24. 19:25:26

Legközelebb arról olvasnék szívesen, hogy az ottani átlagbér felét alapul véve mire elég egy részmunkaidős (napi 4 órás) állás? Ha jól sejtem, ennyi bevétellel egyedül még visszafogott megélhetési kiadások mellett is csak pakizni lehet, a brutális lakásbérleti díjak miatt.

JOKKA21 2013.10.24. 20:19:58

Anglia nagyon ocsmány hely, szerencsére csak 3 napot voltam ott, de az bőven elég volt.:D

Niobe 2013.10.25. 02:06:39

Köszi! Folytatás hamarosan, kicsit próbálok összeszedettebb lenni, és sok részletet írni, ígérem :)
(Ezt a posztot a tanulásidőmből spóroltam le :D)

JOKKA21 2013.10.31. 11:41:45

Angliában csak két jó dolog van, a premier liga és a Chelsea.
süti beállítások módosítása